WOONSCHEPEN EN NOODWONINGEN.
HOE DE "TANGKA" WEGVOER.

De afgekeurde torpedoboot "Tangka", die spoedig na het eindigen van den oorlog als drijvend nood woningen-complex ligplaats kreeg aan den Oostersingel nabij de Amsterdamsche poort, is - zoo- als wij reeds aangekondigd hebben - vertrokken.
De "Tangka" is nu bestemd als woonschip voor arbeiders bij de Zuiderzee werken.

Het hooge getimmerte kon niet onder de spoorbrug door. Maar de eigenaar wist er raad op, Hij heeft een hoeveelheid zand in de schuit geladen, zoodat het gevaarte zakte.
Zonder den boven bouw te sloopen is de "Tangka" onder de brug doorgevaren. Verder waren er alleen sluizen en draaibare bruggen te passeren.

Een paar gezinnen, die nog in de "Tangka" woonden, zijn in nood woningen aan de Papentorenvest ondergebracht; de overigen hebben een woning gehuurd.
Geen hunner is weer in een woonschip gegaan. In het algemeen willen de woonschepen-bewoners ook liever in een huis wonen.

Er is thans, hier ter stede, woonruimte beschikbaar gekomen, zoodat vermoed wordt, dat het aantal woonschepen in den Oostersingel geleidelijk verminderen zal.
Het verwijderen van noodwoningen gaat gelukkig ook regelmatig door. Het Wilsonsplein is van noodwoningcn "gezuiverd"; aan den Koudenhorn heeft de slooper de hand geslagen aan no. 2, terwijl ook van de drie dubbele en twee eengezins-noodwoningen de eerste der dubbele huizen in sloopershanden is.


Keer terug naar de linklijst door klik op deze regel