DE WOONSCHEPEN.      STEEDS UITBREIDING DER VLOOT.

De Haarlemsche woonschepen-vloot in den Oostsingel is zich nog steeds aan het uitbreiden. Wel is de oude kanonneerboot, die tot woonkazerne was omgebouwd, eenige jaren geleden verdwenen, maar er zijn andere schepen en scheepjes voor in de plaats gekomen.
Wij telden er dezer dagen niet minder dan 34. De geheele singel van de Amsterdamsche poort tot de spoorbrug ligt aan beide kanten vol.

De hoop dat deze herinnering aan de oorlogsjaren met zijn grooten woningnood in den loop der jaren verdwijnen zal, is ijdel gebleken.
Het is of er steeds meer menschen gedwongen zijn om hun toevlucht in zoo'n schip te zoeken.
Er zijn mooie en armoedige woonschepen. De groote gelijken drijvende paleizen vergeleken bij de kleine, die doen denken aan hutjes die met moeite boven water blijven. Er zijn zelfs zulke armelijke scheepjes onder, dat indien zij op het droge stonden, als onbewoonbare krotten zouden worden afgekeurd.
Woonschepen vallen evenwel niet onder die afkeuringsvoorwaarden.

Toch is het nodig dat de gemeentelijke overheid zich met deze woonvloot gaat bemoeien, omdat een gedeelte voor woning absoluut ongeschikt is. Bovendien ontsieren deze schepen de geheele omgeving.
Er is al eens gezocht naar een andere ligplaats voor deze woonschepen, maar het gemeentebestuur is er blijkbaar niet in geslaagd om een geschikt water in de nabijheid van de stad te vinden.


Terug naar de linklijst