DE WOONSCHEPEN.      NOG EENS EEN PLEIDOOI VOOR EEN ANDERE LIGPLAATS.

Minstens eens in de maand ontvangen wij een klacht van omwonenden over den ongewenschten toestand wat de ligplaats der woonschepen betreft.
Die klagers zijn blijkbaar overtuigd dat de vallende droppels een steen uithollen.

Inderdaad, er is reden voor de klachten.
In den Oostsingel liggen thans reeds 40 woonschepen, Groote en kleine, mooie en leelijke. Het geheel maakt een rommelige indruk, vooral daar er woonschipbewoners zijn die de wal als opslagplaats gebruiken, daar zij natuurlijk een tuin of zolder missen.
Op waschdag wordt zelfs waschgoed boven den openbaren weg te drogen gehangen.

De Oostsingel ligt aan een drukken verkeersweg, zoodat het geheel op den vreemdeling geen aanlokkelijk beeld geeft van de aantrekkelijkheden van onze stad.
Bovendien komen er zooveel woonschepen dat er ook in andere wateren van onze binnenstad gemeerd liggen. Twee waren er in de Zomervaart- en twee aan de Emmakade gemeerd. De bewoners van die omgeving hadden dezelfde klachten.

Eenige dagen geleden was een der woonschuiten uit de Zomervaart verdwenen, zoodat er daar nog één over bleef. Donderdagmiddag was er weer eenige ruimte in den Oostsingel vrij gekomen.
De bewoners van twee woonschepen aan de Emmakade waren evenwel niet genegen om zelf hun vaartuigen naar de Oostsingel te brengen. Daarom werden de schepen door de haven-politieboot overgebracht. Eenige politie-agenten begeleidden dit transport door de Leidsche Vaart,
Nieuwe Gracht- en Spaarne, wat langs den kant veel belangstelling trok.

Indertijd hebben wij medegedeeld, dat er plannen bij het gemeentebestuur in overweging waren om een oplossing te zoeken voor den ongewenschten toestand der woonschepen in den Oostsingel. Er moet een plan gemaakt zijn om een kanaal te graven op een terrein achter de gasfabriek. Daarover bestaat in het college evenwel geen eenstemmigheid.

Het is te hopen dat die alsnog verkregen zal worden, omdat de tegenwoordige toestand verbetering behoeft.


Klik jezelf terug naar de lijst