De Waarderpolder (polder de Waerd) is al oud. Eeuwenoud. Denk niet aan "moderne" polders zoals in het IJsselmeer. De polder "de Waerd" is van vér voor die tijd. De polder is middeleeuws. Hij stamt uit de tijd dat water met windmolens werd weggemalen.
Het IJ, U weet wel, achter het Centraal Station in Amsterdam, liep vroeger van de Zuiderzee tot de duinrand! Dus ook langs Spaarndam! Die watermassa’s wilden niet altijd rustig en romantisch kabbelen. Voor veiligheid én productieve landbouwgrond hebben onze voorvaderen die grote waterplassen drooggemalen.
Het boerderijtje hieronder dateert van 16honderd-zoveel, Met ons verhaal heeft het weinig te maken, ik wilde alleen aangeven dat de polder écht oud is.
|
Hoe was dat ontstaan? Hoe zijn bestaan, en... hoe staan we er nu voor?
Eén ding is niet veranderd. U vindt hier de bewijzen dat de bedoeling was om dat zootje ongeregeld, dat op het water wenste te wonen, weg te treiteren. Die houding is nauwelijks veranderd. Het wordt nu alleen anders gebracht.
Nee, nu moeten schepen voldoen aan niet realiseerbare eisen. Voor brandveiligheid. Waarom U dat allemaal moet? Nou, de ligplaatsen die de gemeente hier verhuurt, deugen niet. Nee, de gemeente legt die eisen op! De gemeente wil dat Ú wat doet aan hun onveilige haven.
|
In het Voorontwerp Structuurplan
Haarlem tot 2020 is niet aangegeven dat de gemeente de haven wil gaan vergroten om zo voldoende ruimte tussen de schepen
te creëren en verantwoord ligplaatsen te verhuren. En de stukken grond waar verder uitgraven van de haven nog mogelijk zou zijn om hem naar de eisen van de gemeente zelf aan te passen, die stukken grond worden keer op keer verkocht als industriegrond.
Nu we, voor gedogen ligplaatsen, geen liggeld meer hoeven te betalen totdat de gemeente haar zaken op orde heeft (=brandveilig), moet je niet zeuren, vind ik. Naar de links. U kunt ook Vorige aanklikken... |